Start
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Dekorera keramik kan man göra på en mängd olika sätt. Här beskriver jag kort hur man gör när man screentrycker på keramik. Säkert finns det varianter på hur det kan gå till men så här gör jag.

Den som är bekant med textiltryck kommer känna igen arbetssättet.

Jag fotograferar eller tecknar ett motiv som jag redigerar digitalt och sedan skriver ut på en overheadfilm.

Screenramar kan man köpa färdiga eller så köper man duk och bygger egna ramar. Jag bygger och spänner själv på samma sätt som man spänner tavelduk fast ännu hårdare.

Duken beskickas med en ljuskänslig uv-emulsion. När den har torkat lägger man oh-filmen med motivet på duken med en glasskiva över som håller motivet på plats. Därefter belyser man duken med uv-ljus som gör att uv-emulsionen härdar där ljuset kommer åt men motivet förblir "ohärdat" och går därför att skölja ur med vatten. På så vis får man en negativ bild i ramen.

Innan man använder screenramen behöver den härdas i uv-ljus. Till exempel ute i solen.

Tryckfärgen är vanlig dekorfärg för keramik blandat med ballclay och glycerol eller glycerin.

Eftersom det är svårt att screentrycka på en yta som inte är plan så trycker man på ett silkespapper. Det finns specialpapper för ändamålet men jag använder samma silkespapper som jag använder för att packa keramik i vid försäljning, det fungerar utmärkt. Är ytan plan så går det att trycka direkt på föremålet (tex kakel o dyl).

Motivet förs över på keramiken när den fortfarande är läderhård. (det går även när den är skröjbränd).

Skålarna nedan är drejade i en grå stengoslera som penslats med en vit engob. När de torkat så myckert att de går att hantera men ändå inte hunnit bli för torra så vänder jag över silkespappret med motivet på och placerar det där jag vill ha det och gnuggar sedan fast pappret på föremålet. När man sedan drar bort pappret har motivet fastnat i leran.

Därefter är det bara att torka, skröjbränna och glasera. Med transparent glasyr.

Motivet hamnar alltså under glasyren.

Att screentrycka på keramik är roligt! Det kan låta lite knepigt men det är inte så värst komplicerat när man fått ordning på alla moment.

Jag håller inga kurser i screentryck men det finns kurser där ute. Googla!

Jag köper screentrycksmaterial på Screentec AB i Stockholm. De har även bra och detaljerade beskrivningar av hur man går tillväga när man gör ett original, beskickar, belyser osv.

 

En helt annan teknik man kan använda sig av är dekaler.

 

Dessa köper man färdigtryckta och de finns i en mängd olika färger och motiv.

Dekalerna blöter man upp i vatten så att de lossnar från pappret de sitter på. Därefter appliceras de på ett "färdigt" föremål. Dvs till exempel en skål eller mugg som är glasyrbränd och klar.

När man strykit fast dekalen (noga, så att det inte är några luftbubblor kvar under) och den har torkat (gärna ett dygn) så bränner man den i en (tredje) sk dekorbränning på ca 800 grader. Dekalen "flussar då in i ytskiktet på glasyren. Om man har en glasyr som börjar koka tidigt kan man behöva sänka temperaturen lite.

Färdiga dekaler kan man köpa på bla KZ konst och porslin.

Och man kan även beställa helt egna dekaler från till exempel AB Elgporslin

Man kan även screentrycka egna. Det är en smula mer komplicerat, men det går.

 

Lycka till och lera väl!